Купити вишиванку - Український національний одяг, Вишиті сорочки, Чоловічі вишиванки, Жіночі вишиванки, Дитячі вишиванки, Вишивані рушники.

Інтернет-магазин вишиванок від майстрині Галини Михайлюк

Бажаєте купити вишиванку? Тоді ви там де потрібно. Увага! Діють ЗНИЖКИ на вишиванки!!!.

Skype: galyna0102_office.orgflora@gmail.com

(067)360-88-72 з 9 до 20

(068)004-89-17, (093)805-36-02_



Вишиванка Гетьмана Полуботка


Вишиванка ручної роботи, чоловіча вишита сорочка "Гетьман Полуботок" (Арт. 00567) - це унікальна вишиванка. Таких існує лише кілька штук, вишиті особисто народною майстринею Михайлюк Галиною.

Вишиванка вишита безпосередньо по домотканому полотні подвійної мерсеризації.

Ганна Лазаревич-Полуботок

Вишиванка гетьмана Полуботка
Племінниця гетьмана Івана Самойловича, Єфимія (Єфросинія) Василівна – дружина наказного гетьмана Павла Леонтійовича Полуботка ( 1722-1724 рр.). З нею гетьман прожив не довго, Фрося померла у 1717 році. Павло одружився вдруге у 1719 році на Ганні Романівні Лазаревич, вдові Романа Жураківського, колишнього військового товариша. Судилось Ганні знову стати удовою. 18 грудня 1724 року помер П. Полуботок у імперських застінках Петропавлівської фортеці. Існує поголос, ніби Полуботок в діжці залишив золото державної скарбниці (минувшина доносить, що Полуботок, відчувши загрозу від Петра І з надійними людьми відправив військовий скарб до Англії). Петро І завжди з підозрою відносився до Павла, боявсь, що той може стати другим Мазепою.  Цар бажав створити з України Малоросійську колегію для тамтешнього правління. Полуботок виступив проти такої зневаги до України. Пані Полуботковій у зв’язку з цим випало чимало турбот.
В одному із чоловічих монастирів Кам’янському на Стародубщині, знаходилась ікона Успіння пресвятої Богородиці. На ній богомаз поруч із образами намалював ніби Петра І, Петра ІІ, гетьмана Івана Мазепу і полковника Полуботка. З цього приводу у 1737 році розпочали кримінальну справу. Дійшло це навіть до Сеноду. Справою займався слідчий із Петербургу. Дивно те, що цей випадок роки не помічали, він не визивав підозри. Адже в Україні існувала традиція малювати на іконах людей, котрі чимось сприяли побудові або відродженню того чи іншого храма і таким чином відзначати всенародно відомих своїми ділами людей. Ось чому на тій іконі «зрадники» Мазепа та Полуботок. Зацікавились царські слідчі і Ганною. Встановлено, що образи малював чернігівський богомаз Яким. На зворотній стороні ікони було написано «1716 рік» – час, коли ікону було намальовано. Заказницею вважали Ганну. Бо не могла це бути перша дружина Полуботка, оскільки вона померла раніше 1716 року, тому не могла давати платню за ікону. Але врешті виявилось, що й Ганна це зробити не могла, бо ж вона вийшла заміж за гетьмана у 1719 році. Гроза прошуміла стороною від Ганни.